Ihana ja vähän pelottavakin vesisynnytykseni
Vesisynnytys on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Varmastikin lisääntyneen kysynnän vuoksi viimeisen noin viiden vuoden aikana vesisynnytysmahdollisuudet ovat parantuneet merkittävästi suomalaisissa sairaaloissa. Lieköhän Suomessa enää yhtään synnytyssairaalaa, jossa vesisynnytys ei olisi lainkaan mahdollinen?
Tässä artikkelissa käsittelen vesisynnytyksen hyötyjä sekä asioita, joita on syytä huomioida. Artikkelin lopussa kerron oman vesisynnytyskertomukseni. Omassa synnytyksessäni oli seikkoja, joihin en ollut itse osannut varautua, joten tästä artikkelista toivottavasti on sinulle hyötyä valmistautuessasi omaan synnytykseesi.
![]() |
Vesi lievittää synnytyskipuja luonnollisesti. Kuva: Unsplash. |
Mikä on vesisynnytys?
Vesisynnytys on synnytystapa, jossa odottava äiti synnyttää veden alla erityisessä synnytysaltaassa tai ammeessa. Veteen synnyttäminen on turvallista terveille matalan riskin synnyttäjille, joiden raskauden ja synnytyksen kulku ovat olleet täysin normaalit.
Tutkimuksissa ei ole todettu, että vesisynnytys lisäisi vastasyntyneiden kuolleisuutta tai tehohoidon tarvetta. Kätilö Elina Inkisen kirjallisuuskatsauksen perusteella hartiadystokioiden (tilanne, jossa lapsen hartioiden ulosautto on tavallista vaikeampaa) esiintyvyys on matalampi veteen syntyneillä. Yhtään vastasyntyneen hengittämistä veden alla ei todettu. Tätä todennäköisesti selittää vastasyntyneen sukellusrefleksi.
Vaikka vesisynnytykset ovat mahdollisia jo lähes joka puolella Suomea, vain harva synnyttäjä päätyy siihen. Toisinaan syynä voi olla sairaalan tilat: jos kaikki ammeelliset synnytyssalit ovat varattuina, ei vesisynnytys äidin toiveista huolimatta onnistu. Osassa sairaaloista, esimerkiksi Lohjalla, amme on jo jokaisessa synnytyssalissa.
Yleistymisestään huolimatta vesisynnytykset ovat edelleen verrattain harvinaisia. Ylen 26.1.23 julkaistun artikkelin mukaan Tampereella vesisynnytysten osuus oli alle prosentin luokkaa kaikista synnytyksistä, Kokkolassa viitisen prosenttia. Ammetta käytetään kuitenkin huomattavasti useammin kivunlievitykseen, vaikka itse synnytys tapahtuisikin ammeen ulkopuolella.
Yksi vesisynnytystä rajaava tekijä voi olla se, että epiduraali- ja spinaalipuudutusta ammeeseen ei saa. Ilokaasu sen sijaan onnistuu. Epiduraalipuudutusta käytti synnyttäjistä 52,5 % vuonna 2021 (Tiitinen 2023). Vesisynnytys onkin yleensä niiden äitien valinta, jotka tavoittelevat mahdollisimman luonnollista ja lääkkeetöntä synnytystä.
Synnytysammeen vesi
Lämmin vesi luo miellyttävän ympäristön äidille ja vauvalle. Vesi ei kuitenkaan saa olla liian lämmintä.
Suomen sairaaloiden ohjeistuksissa avautumisvaiheessa vesi suositellaan pitämään 34–37-asteisena. Synnytyksen edetessä veden tulisi olla 35-asteista, sillä äidin lihastoiminta lisääntyy. Näin pyritään varmistamaan, ettei äidin eikä lapsen lämpö nousisi liian korkeaksi synnytyksen aikana.
Veden pinta ei myöskään ole yhtä korkealla kuin tavallisesti kylpiessä, vaan se ulottuu rintojen alapuolelle siten että vatsa on veden peitossa. Näin saadaan aikaan veden hyödylliset vaikutukset äidille ja varmistetaan se, että lapsi pysyy veden alla koko synnytyksen ajan. Kätilön työtähän matala vesi helpottaa myös, jotta hän ei joudu kurottelemaan pää uppeluksissa vauvaa.
Veden tulee kannatella, mutta ei olla niin syvää, että synnyttäjä tuntisi olonsa epävarmaksi.
Vajaaksi jätettyä ammetta on tietysti helpompi myös täyttää lämpimällä vedellä veden jäähtyessä. Tulpan avaamista kesken ammeessa oleilun ei suositella, jotta ammeen vesi pysyy mahdollisimman puhtaana taudinaiheuttajista.
Hygieniasyistä vesi tulisi vaihtaa kuuden tunnin jälkeen.
Ammeita on eri kokoisia. Älä ylläty, jos amme on pienempi kuin ajattelit! Pienessä ammeessa kätilö ylettyy helpommin avustamaan synnyttäjää joka puolelta. Pienestä ammeesta synnyttäjän on myös helpompi poistua.
![]() |
Lämmin vesi lievittää stressiä ja lisää endorfiinien ja oksitosiinin tuotantoa. Kuva: Unsplash |
Vesisynnytyksen edut
Kivunlievitys
Lämmin vesi vähentää stressihormonien määrää ja siten edesauttaa kehon omien kivunlievittäjien, endorfiinien eli "sisäsyntyisten morfiinien", tuotantoa. Hormonaaliset vaikutukset veteen mennessä alkavat näkyä vasta noin 20 minuutin kuluttua ja ovat huipussaan noin 90 minuutin kohdalla.
Vesi rentouttaa lihaksia ja mieltä, pehmentää kudoksia ja kannattelee kohdun raskasta painoa. Mahdollisimman rentoutuneena sinulla on parhaat mahdollisuudet saavuttaa luonnollinen synnytys ilman lääkkeellistä kivunlievitystä.
Rentoutuminen
Synnytysamme tarjoaa synnyttäjälle rauhallisen ja rentouttavan ympäristön. Vedessä kelluminen voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta synnytyksen aikana ja edesauttaa siten synnytyksen etenemistä.
Tehostuvat supistukset ja verenkierto
Vesi rentouttaessaan lisää oksitosiinin tuotantoa, joka taas tehostaa supistuksia.
Vesi myös tehostaa verenkiertoa. Veden hydrostaattinen paine lisää verenkierron laskimopaluuta alaraajoista ja vatsaontelosta rintaonteloon. Tällöin sydämen iskutilavuus kasvaa eli sydän pumppaa yhdellä lyönnillä enemmän verta kuin maalla. Tämän seurauksena syketaajuus vedessä on noin 10–20 lyöntiä alhaisempi. Vedessä oleilu laskee myös verenpainetta. Tehostunut verenkierto puolestaan edesauttaa äidin ja lapsen hapen saantia.
Parempi liikkuvuus
Veden kannattelemana liikkuminen on helpompaa ja kevyempää kuin kuivalla maalla, ja se voi auttaa äitiä vaihtelemaan asentoa aktiivisesti ja löytämään mukavimman asennon synnytyksen aikana.
Ammeessa jaksaa usein helpommin olla pystymmässä asennossa, jolloin painovoima avustaa synnytyksessä. Pysty- ja etunoja-asento sekä lantion liikuttelu auttavat lasta laskeutumaan synnytyskanavassa. Samalla supistukset tehostuvat ja synnytyskipukin lievittyy.
Vähemmän vakavia repeämiä
Koska vesi pehmentää kudoksia, synnytys altaassa voi vähentää episiotomian tarvetta ja repeämiä synnytyskanavassa. Inkisen kirjallisuuskatsauksen tutkimuksissa pienempiä I- ja II-asteen repeämiä oli enemmän kun taas suurempia III-asteen repeämiä ja episiotomioita oli huomattavasti vähemmän verrattuna kuivalla maalla synnyttäneisiin.
Tämä tulos selittyy mahdollisesti sillä, että kätilöllä on vaikeampi pääsy tukemaan naisen välilihaa synnytyksen aikana, kun taas episiotomiat ja suuremmat repeämät estyvät veden ansiosta.
Itsenäisyys ja luonnollisuus
Vesisynnytyksessä käytetään usein hands off -tekniikkaa, jossa kätilö seuraa synnytyksen etenemistä, ohjaa ja on tukena, mutta ei välttämättä koske vauvaan lainkaan sen syntyessä. Myöskin erilaisia muita lääketieteellisiä interventioita (kuten kalvojen puhkaisu tai oksitosiini) vesisynnytyksissä tarvitaan harvemmin.
Eräässä tutkimuksessa ilman mitään lääketieteellisiä interventioita selvisi veteen synnyttäneistä 54 %, kun taas tavallisesti synnyttäjistä 7 %. Jos siis toivot, että synnytykseesi puututaan mahdollisimman vähän, vedessä tähän on varmasti parhaat mahdollisuudet.
Huomioitavia tekijöitä
Raskauden ja synnytyksen kulku
Kaikki raskaana olevat naiset eivät ole sopivia vesisynnytykseen. Lääkäri tai kätilö arvioi raskauden kulkua ja mahdollisia riskitekijöitä ennen vesisynnytyksen hyväksymistä. Tutustu ennakolta oman sairaalasi ohjeisiin. Tästä näet esimerkiksi Kainuun vesisynnytyskriteerit.
Tukihenkilö
Synnyttäjä ei saa koskaan jäädä yksin ammeeseen. Kätilöllä ei ole käytännössä yleensä mahdollisuutta jäädä vierelle koko ajaksi. Niinpä vesisynnytys onnistuu vain, jos sinulla on tukihenkilö matkassa.
Synnytysaltaan puhtaus
Synnytysallas tulee huolellisesti puhdistaa ja desinfioida ennen käyttöä, jotta vältetään infektioiden riski. Sairaalassa tämä tietenkin hoidetaan puolesta, mutta kotioloissa tämän joutuu huomioimaan itse.
Ammattitaitoinen henkilökunta
Vesisynnytyksen aikana tulee olla paikalla kätilö, joka tuntee veteen synnyttämisen erityispiirteet. Nykypäivänä kätilöt ovat kuitenkin jo monin paikoin saaneet koulutuksen vesisynnytyksiin.
Muut lääkkeettömät kivunlievityskeinot
Vesi on lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista vain yksi. Muita keinoja ovat esimerkiksi aquarakkulat, TENS-laite, lämpö, hengityksen ja äänen käyttäminen, liike kuten keinuttelu jumppapallolla tai keinutuolissa, erilaiset asennot sekä tukihenkilön antama hieronta.
![]() |
Jos haaveilet vesisynnytyksestä, ota selvää oman synnytyssairaalasi kriteereistä vesisynnytykseen. Kuva: Pixabay. |
Vesisynnytyskertomus
Pyöräily kuitenkin onnistui, joten autottomana pyöräilin yksivaihteisella mummopyörälläni ruokaostoksille kolmen kilometrin päähän kotoa vielä kaksi päivää ennen synnytystä. (Asteen hurjempaa tästä teki se, että oli tammikuu.)
Sitten alkoi vihdoin tapahtua
Miehen ollessa kaupassa supistukset alkoivat kuitenkin kiihdyttää tahtiaan ja ne muuttuivat säännöllisiksi noin klo 19. Muistaakseni ne alkoivat silloin tulla jo aika tiheästi, kenties jo 5 min välein. Ainakin papereihin synnytyksen alku oli merkitty klo 19.
Siirtymä sairaalalle
![]() |
Sairaalaan siirtyminen on helpompi jättää viimeiseen hetkeen, jos edessä on lyhyt matka ilman ruuhkia. Kuva: Unsplash. |
Sairaalalla olimme 22:30. Näin myöhä kun oli, jouduimme menemään ensiavun kautta. Ensiavun tiskiltä meitä lähdettiin saattamaan oikeean osoitteeseen. Kysyttiin tarvitsenko pyörätuolia. Pah, kävellen mentiin. Sitä paitsi istuma-asento oli ehkä kaikista asennoista epämiellyttävin.
Vihdoin saliin ja ammeeseen
00:45 aloin hengittää ilokaasua. Olin suunnitellut, että otan ilokaasun käyttöön, jos siltä tuntuu, mutta sinnittelen ilman sitä mahdollisimman pitkään. Nyt alkoi tuntua siltä, että voisin kokeilla vielä sitä lisäavuksi. Se auttoi leikkaamaan supistuskivuista terävimmän kärjen pois. En ollut mitenkään pettynyt siitä, että päätin ilokaasua käyttää.
Sydänäänissä oli välillä jonkin verran laskua ja kätilö totesi, että jos syke menee liian alas, saatan joutua nousemaan ammeesta. En muista oliko tämä ennen vai jälkeen pinnin laiton. Tämä yllätti vähän ja tuntui tietysti pahalta. Pelkäsin lapsen puolesta, mutta yritin pysytellä rauhallisena. Muistan, että kätilö pyysi minua vaihtamaan asentoa puoli-istuvaan, jos se vaikuttaisi sydänääniin, mutta se ei tuonut muutosta.
1:00 alkoi aktiivinen ponnistaminen puoli-istuvassa asennossa. Paikalla oli kaksi kätilöä. Muistaakseni lapsen pää liikkui jonkin verran synnytyskanavassa edes takaisin: oli jo melkein syntyä, mutta sitten palasi taaksepäin. Koska sydänäänissä oli laskua, minun käskettiin ponnistaa kovasti kun supistus tulee. Muistan ajatelleeni, että: " –kele runttaan sen ulos, vaikka halkeaisin kahtia." Olin hädissäni lapsen vuoksi.
Lapsi syntyi ja mitä sen jälkeen
Vesisynnytyksissä kehoitetaan kiinnittämään huomiota siihen, ettei napanuora pääse katkeamaan lasta vedestä nostettaessa. Lapsi tulee siis nostaa vedestä rauhallisesti, kiirettä siinä ei ole. Napanuoran katkeaminen on äärimmäisen harvinaista, mutta sitäkin joskus tapahtuu. Hyvä siis sinun tietää tämä, jos olet aikeissa vesisynnyttää!
Minulle tuli toisen asteen repeämä sekä pari pienempää. Ajattelen, että se saattoi johtua siitä, että minun täytyi ponnistaa suuremmalla voimalla kuin olisin halunnut lapsen ollessa hiukan pinteessä. Repeämien ompelusta en muista paljoa. Repeämät myös paranivat ongelmitta synnytyksen jälkeen.
![]() |
Synnytyssalissa hengailtiin yllättävän pitkään synnytyksen jälkeen: neljä tuntia. Kuva: Pixabay. |
Olinko tyytyväinen synnytykseeni?
Kaikkinensa ehdimme olla sairaalassa ennen lapsen syntymää klo 22:30–01:12 eli 2 tuntia ja 42 minuuttia. (Osastolta taisimme kotiutua vasta kun lapsi oli 4 päivän ikäinen.) Siinä mielessä olin äärettömän tyytyväinen. Jotain tällaista olin toivonut synnytykseltäni. Mahdollisimman vähän sairaalaa, mahdollisimman luonnollisesti.
Kuitenkin kaikki kunnia lääketieteelle, hoitotieteelle (onko olemassa jokin kätilöiden oma kätilötiede?) ja sairaaloille. Itse en olisi varmuuden ja turvallisuuden maksimoijana mistään hinnasta synnyttänyt kotona.
Synnytyksen jälkikeskustelu käytiin osastolla valitettavasti eri kätilön toimesta. Hän ihasteli, miten hienosti ja nopeasti synnytys oli mennyt – ja vielä ensisynnyttäjänä! Itsekin olin tuossa kohtaa sitä mieltä, että synnytys oli kokemuksena 10/10.
Olin valtavan tyytyväinen saamaani hoitoon sekä kehooni. Kehoni toimi ja osasi synnyttää. Kaikki käyttämäni tekniikat olivat palvelleet.
Ja millä eläimellisellä voimalla kroppa vauvaa alkoi työntämään ulos, kun sen aika oli! Sain kokea fetal ejection reflexin, mikä oli mieletöntä. Harmi sinänsä, että jouduin ponnistamaan tietoisesti vielä sen päälle. Jos vauvan sydänäänet eivät olisi laskeneet, olisin hyvinkin saattanut kokea, miltä tuntuu, kun keho vain automaattisesti työntää vauvan ulos ilman, että itse varsinaisesti ponnistaa.
Jotain kertoo myös se, että en missään kohtaa vaipunut paniikkiin niin, että olisin sanonut: "En kestä enää!", alkanut kiroilla kätilöille tai muuta vastaavaa. Olin täysin keskittynyt synnyttämiseen, kehoni rentouttamiseen, hengittämiseen ja hevijyrinääni eikä keskittymiseni päässyt herpaantumaan Puudutuksien pyytäminen ei käynyt mielessä kertaakaan.
(Puudutteille on kuitenkin paikkansa. Jokainen synnytys ja synnyttäjä on erilainen. Kannatan ehdottomasti sitä, että jokainen synnyttäjä kuuntelee itseään ja turvautuu rohkeasti puudutteisiin, jos ne tuntuvat oikealta. Puudutteilla on haittansa, mutta niillä on myös hyötynsä!)
En edelleenkään oikein osaa sanoa, miten kipeää synnyttäminen teki. Totta kai se sattui, mutta toisaalta se kuului asiaan. Kipu ei ollut sietämätöntä. Olin kehoni tuottamassa hormonimyrskyssä, joka selvästi toimi. Enemmänkin olo oli todella tukala.
Kokemus olisi ollut todella huikea, jos en olisi joutunut runttaamaan itse kehoni oman automaattisen työn päälle. Nyt ponnistusvaihe tuntui vähän siltä kuin kehoni olisi oksentanut ja minä jouduin samaan aikaan tuplaoksentamaan vielä siihen päälle väkisin. (Kömpelö selitys, mutta menköön.)
Vasta kotona aloin enemmän murehtia napanuoraa ja sykkeiden laskua. Mietin sitä kauhukuvaa, että napanuoraa ei olisi saatu löysättyä kaulan ympäriltä ja minun olisi pitänyt nousta ammeesta vauvan pää jalkojeni välissä, jotta napanuora olisi saatu katkaistua. No, kai siitäkin olisi jotenkin selvitty, mutta kyllä se olisi ollut ihan kammottava paikka. Aloin miettimään, olinko ollut itsekäs ja vaarantanut lapsen, kun halusin synnyttää veteen.
Luin siitä, miten napanuoran löysäämisen kanssa on harvoin ongelmia. Vesi vielä avittaa napanuoran kieputtelussa. Lisäksi tilastollisesti vesisynnytykset näyttäytyvät yhtä turvallisina kuin tavalliset synnytykset.
Tyydyin näihin tietoihin. Onhan niinkin, että yhtä lailla kuivalla maalla synnyttäessä voi tapahtua yhtä sun toista. Vesi kun toisaalta myös jouduttaa synnytystä, mikä on hyväksi lapselle.
Lopuksi
Vesisynnytys voi tarjota monia etuja äidille ja vauvalle, mutta sen käytössä on huomioitava tarkasti riskitekijät ja synnytyksen eteneminen. Vesisynnytykseen kannattaa valmistautua etsimällä tietoa sekä selvittämällä oman synnytyssairaalan mahdollisuudet siihen. Toiveesta synnyttää veteen kannattaa kertoa heti synnärille soittaessa. Vesisynnytys voi olla upea vaihtoehto monille odottaville äideille, kun se toteutetaan turvallisesti.
Viimeisenä vinkkinä sanoisin, että varaudu aina tosissasi myös siihen vaihtoehtoon, että et syystä tai toisesta pääse veteen, tai että joudut nousemaan sieltä kesken pois. Syitä voi olla monenlaisia, esimerkiksi aikainen lapsivesien meno tai lapsen sykkeiden lasku. Tsemppaa itseäsi luottamaan siihen, että synnytys voi mennä täydellisesti myös ilman vettä, jotta olet varautunut kaikkiin tilanteisiin ja pystyt pysymään mahdollisimman rauhallisena.
![]() |
Synnytys voi olla onnistunut kokemus niin vedessä kuin maallakin. Varaudu yllätyksiin ja pidä mukana joustava mieli. Kuva: Pexels. |
Tässä vielä koottuna minua omassa vesisynnytyksessäni yllättäneet asiat:
- vesi ennemmin hiukan viileää kuin erityisen lämmintä
- veden pinta paljon matalammalla kuin normaalissa kylvyssä
- lapsen sykkeiden lasku ja napanuora kaulan ympärillä
- kätilö kysyi haluanko itse ottaa lapsen vastaan
- napanuoran lyhyys
- ammeesta nousemisen haastavuus
- kätilö ehdotti jälkeisten valokuvausta
- äänen menettäminen synnytyksen jälkeen
Loppujen lopuksi oma synnytykseni oli tosi onnistunut kokemus ja voin olla kiitollinen siitä, miten hyvin kaikki meni.
Koska oma synnytykseni oli näin nopea, oli moni synnärikassiin pakattu asia täysin turha. Myös doulan idean ja hyödyllisyyden ymmärsin paremmin vasta synnytyskokemuksen jälkeen. Mutta näistä aiheista jatkan toisessa postauksessa.
Luonnollista ja lääkkeetöntä synnytystä käsittelevä kirja Orgasmic Birth oli itselläni tärkeänä perusteoksena valmistautuessani synnytykseen. Suosittelen! (Myin oman kappaleeni synnytyksen jälkeen, joten tässä artikkelissa en ole sitä käyttänyt lähteenä.)
Kommenttikentässä on sana vapaa! Esimerkiksi jos sinä olet jo kokenut vesisynnytyksen, olisi mielenkiintoista kuulla kommenteissa, olivatko sinun kokemuksesi vesisynnytyksestä samanlaisia vai jotain ihan muuta. Tai tuleeko mieleesi jotain kysyttävää, mihin tämä artikkeli ei antanut vastausta?
Lähteet:
Harva nainen synnyttää vauvansa veteen – kaksi nuorta äitiä kertoo, millaista se on: “Tästä puhutaan aivan liian vähän”. 26.1.2023. Yle. https://yle.fi/a/74-20014322
Inkinen, E. 2018. Turvallinen vesisynnytys – taustaselvitys vesisynnytyksen hoitamisesta Tampereen yliopistollisen sairaalan kehittämistä varten. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/155525/Inkinen_Elina.pdf?sequence=1&isAllowed=yPöyhönen, T. 2004. Veden terapiakäytön perusteet. http://vesiliikunta.siirrot.neutech.fi/files/veden_terapiakayton_perusteet.pdf
Synnytyksen ensimmäinen vaihe eli avautumisvaihe. 2020. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/odk00068
Tiitinen, A. 2023. Synnytyskivun hoito. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00883/synnytyskivun-hoito
Vinkkejä aktiiviseen synnytykseen. 2023. Aktiivinen synnytys. https://aktiivinensynnytys.fi/tietoa/aktiivinen-synnytys/vinkkeja-aktiiviseen-synnytykseen/
Kommentit
Lähetä kommentti