Kannattaako koiran hankkiminen? Negatiiviset puolet jäävät usein huomiotta koirakuumeessa

Onko sinulla koiran hankinta pohdinnassa? Vielä muutamia vuosia sitten ajattelin itse, että kyllä se päivä vielä tulee, kun hankin koiran. Kun hetki on oikea.

Nykyään  kuitenkin ajattelen, että ehkä en sittenkään hanki koskaan koiraa. 

Suomessa on paljon koiria, Taloustutkimuksen arvion mukaan noin 800 000. Sitähän on melkein vastarannan kiiski, jos ei hanki koiraa!

Hankkiako koira vai ei? Eihän tällaista söpöliiniä voi kuin rakastaa. Kuva: Unsplash.

Olin lapsena haaveillut koirasta ja pitänyt haavettani mahdottomana astman ja allergioiden vuoksi. Hämmästyksekseni meille kuitenkin tuli koira, kun olin yläasteella. 

Äitini oli selvittänyt, että jotkin koirarodut saattaisivat sopia allergiseenkin perheeseen. Niinpä meille tuli lopulta kääpiövillakoira ja vähän ajan päästä toinenkin. 

Olin ylitsevuotavan onnellinen. Koira oli unelmieni täyttymys. 

Muuttaessani omilleni elämä ilman koiraa tuntui jotenkin tyhjältä. Köyhänä ja julkisilla pitkiä matkoja säännöllisesti matkustavana opiskelijana koiran hankkiminen ei kuitenkaan tuntunut mahdolliselta.

Välillä haaveilin kissan hankkimisesta ja olin jo yhteydessä kasvattajiinkin. Lopulta aina jänistin niistäkin suunnitelmista. Kissasta haaveilin hetkellisesti vain niiden helpomman hoidon vuoksi, tosiasiassa olen täysin koiraihminen.

Nyt kotoa muuttamisestani on kulunut jo reilu 15 vuotta eikä minulla ole edelleenkään ollut koiraa tai kissaa. Kääpiöhamsterin hankin hölmöyksissäni hetkeksi, mutta luovuin siitä pian. Hän oli äkäinen lemmikkieläinliikkeestä hankittu yksilö, joka puri ruokkivaa kättä. Suorastaan pelkäsin sitä lilliputtia.

Mikä on saanut mieleni muuttumaan?

Ennen kaikkea nykyinen kumppanini on saanut minut miettimään koiran omistamista kriittisemmässä valossa. Hän ei ole koskaan itse ollut kiinnostunut hankkimaan lemmikkiä. Hänen myötään olen alkanut näkemään huonoja puolia realistisemmin. 

Koiran hankkiminen on yleinen haave. Joka vuosi Suomessa rekisteröidään lähes yhtä monta koiraa kuin syntyy lapsia. 

Vaikka koiranomistajuus voi tuoda paljon iloa elämään, siinä on myös omat haasteensa ja vastuunsa. Tässä muutamia huonoja puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä:

  1. Rahaa palaa: Koiran omistaminen vaatii merkittäviä taloudellisia resursseja. Eläinlääkärikäynnit, ruoka, lääkkeet, vakuutukset ja hoitotarvikkeet kustantavat Kennelliiton laskelman mukaan noin 1 500–3 500 euroa vuodessa.

    Summa vaihtelee riippuen koiran rodusta sekä omistajan innosta käydä koiran kanssa harrastuksissa ja kisoissa. Lisäksi odottamattomat terveysongelmat voivat lisätä kustannuksia vielä tästä, laskelmaan kun ei ole sisällytetty erityisen suuria eläinlääkärikuluja

    Usein koiranomistaja ei tyydy yhteen koiraan, vaan niitä omistetaan useita peräkkäin tai jopa samaan aikaan. Ei ole mahdotonta, että koiriin palaa koiraihmisen elinaikana esimerkiksi 100 000 euroa.

    Vielä karmeammaksi laskelma muuttuu, jos mukaan otetaan pääoman menetetyt tuotot. Koiraa ottaessa ei tule välttämättä laskeneeksi, mihin sitoutuu!

    Jos koiran omistamiseen menisi tuo maltillisimman arvion mukainen 1500 euroa vuodessa eli 125 euroa kuukaudessa, ei se äkkiseltään kuulosta hirveän pahalta. Kaksi koiraa tekisi jo 250 euroa kuukaudessa.

    7 prosentin vuosituotolla laskettuna: jos omistaa 20-vuotiaasta 60-vuotiaaksi saakka aina kaksi koiraa yhtä aikaa, omistaja on kuluttanut koiriinsa, menetetyt tuotot huomioiden, yhteensä 621 379 euroa (josta menetettyä pääoman tuottoa on 501 379 euroa). Hän tuli siis lopulta maksaneeksi koirien omistamisesta 15 534 euroa vuodessa eli 1 295 euroa kuukaudessa. Ei ihan halpa harrastus.
    Koiran omistamisen kustannukset eivät kuukaudessa näytä pahalta, mutta kertaantuessaan niistä tulee valtavia summia, varsinkin kun pääoman menetetyt tuotot laskee mukaan. Kuva: Seligson tuottolaskuri.

  2. Aikaa ja sitoutumista: Koiran tarpeiden täyttäminen vaatii paljon aikaa ja sitoutumista. Koiran ulkoiluttaminen, aktivoiminen, kouluttaminen ja huolehtiminen päivittäin ovat välttämättömiä tehtäviä, jotka vievät aikaa muulta.

    Koira ei myöskään kysele, onko sinulla hyvä päivä täyttää hänen tarpeensa, vaan hän tarvitsee sinua joka ikinen päivä. Myös silloin kun olet lopen uupunut tai vaikka vatsataudissa. 

    Rodusta ja luonteesta riippuen koira saattaa vaatia pahimmillaan useita tunteja päivässä lenkitystä ja aktivointia, jotta koira pysyy terveenä ja hyvinvoivana eikä tuhoa paikkoja tai vaikka vikise jatkuvasti tylsyyttään.

    Liian moni koira joutuu kärsimään siitä, ettei sen tarpeet liikunnan ja aktiviteetin osalta täyty riittävästi. Kuva: Unsplash.

  3. Kirottu sotku: Rapaa, oksia, lehtiä, kuolaa, ruokanappuloita, pissaa, kakkaa, oksennusta ja karvaa. Kaluttuja, revittyjä ja raavittuja pintoja ja kalusteita.

    Ja se haju! Koirakodit useimmiten haisevat koirakodeilta. 

    Rapainen koira on onnellinen. Kurakeleillä lenkit ovat työläitä jälkipesuineen. Kuva: Unsplash.

  4. Emotionaalinen taakka: Koiran omistaminen voi olla emotionaalisesti haastavaa terveysongelmien tai käytösongelmien ilmetessä. 

    Jos saat aran koiran, joka räyhää kaikille vastaantuleville koirille, ovat lenkit usein aikamoista taiteilua. Jatkuva ennakointi ja toisten koirien väistely vaatii omistajalta valppautta. Siinä maisemien ihailu ja oma rentoutuminen jää helposti vähemmälle.

    Jos asut kerrostalossa, kannattaa varautua muuttamaan ongelmien ilmetessä. Vaikka rotu ei olisikaan haukkuherkkä saattaa esimerkiksi eroahdiatuksesta johtuva jatkuva raapiminen ja ulina saada naapurit hiiltymään ja teille lopulta jopa häädön asunnosta

  5. Rajoitettu elämä: Koiran omistaminen voi rajoittaa niin arjen kuin loma-ajankin päätöksissä ja suunnitelmissa. Matkat ja spontaanit ideat on suunniteltava koiran tarpeiden mukaan, mikä voi aiheuttaa vähintäänkin lisästressiä ellei välillä estääkin tekemästä asioita.

    Kun katselen vierestä, miten koiranomistajat joutuvat suunnitelemaan kaiken koirien ehdoilla, ei koiran omistaminen tunnukaan enää niin houkuttelevalta. Esimerkiksi kesäkuumalla koiraa ei voi jättää pitkäksi aikaa autoon. Toisaalta koiraa ei uskalla jättää myöskään tuhoamaan hotellihuonetta. Lomalla on kuitenkin paljon paikkoja, joihin koiraa ei voi ottaa mukaan. Niinpä lomamatka koira mukana voi helteisellä kelillä olla melkoista säätämistä. 

    Koiran jättäminen hoitoon loman ajaksi voi olla käytännön tasolla yksinkertaisinta, mutta ei toki ilmaista. Arka koira voi myös kärsiä ja stressaantua paljon vieraassa hoidossa. Ja monelle koirasta tulee niin tärkeä perheenjäsen, ettei hoitoon jättäminen vain tunnu hyvältä.

  6. Ympäristövaikutukset: Koiralla on väistämättä oma hiilijalanjälkensä. Tarkkaa hiilidioksidipäästöjen määrää on mahdotonta laskea. On arvioitu, että lemmikkikoira saattaisi tuottaa vuodessa noin neljänneksen henkilöauton hiilidioksidipäästöistä. Päästöjä syntyy paitsi koiran lihapitoisesta ruoasta myös esimerkiksi varusteista, koiran kuljettamisesta ja eläinlääkärikäynneistä. Osa ympäristövaikutuksista voi aiheutua myös omistajan hankkiessa esimerkiksi isomman auton tai kodin. 

    Hiilidioksidipäästöjen lisäksi koiran läsnäolo vaikuttaa negatiivisesti luonnon eläimiin. Erityisen haitallisia villieläimille ovat vapaana juoksevat koirat.

    Kuinka moni koiranomistaja silti tietää, että koiran pitämiseen vapaana pitäisi olla aina maanomistajan lupa? Tai että pesimäaikaan koira pitäisi pitää aina kytkettynä? Tarkalleen ottaen metsästyslaissa se lukee näin: "Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä." 

    Jos jaksat lukea englanninkielistä tiedeartikkelia, tästä saat lisätietoa koirien aiheuttamista vahingollisista vaikutuksista villieläimille: Dogs as agents of disturbance.
    Vapaana metsässä juokseva koira on iso riski muun muassa maassa pesiville linnuille. Kuva: Unsplash.
Suosittelen lukemaan vielä tämän Kaarina Davisin blogitestin: Harkitsetko koiran ottamista? Pohdi ensin näitä.

Myös nämä toimittajan omakohtaiset kokemukset saattavat auttaa laittamaan jäitä hattuun: Kannattaako hankkia koira? Nämä asiat yllättivät ensimmäisen vuoden aikana

Lisäys 3.4.2024: Tässä myös Hesarin surullinen juttu koirankarvan seurauksista linnuille: Eläinsuojelu­yhdistys varoittaa luontoon jäävistä koiran­karvoista: pikku­linnut kuolevat niihin Älä siis harjaa koiraasi ulkona ja jätä karvapalloja luontoon!

Koirat ovat aivan ihania, mutta ovatko ne silti itsekkään ihmisen luksusta?

Koirat on aivan ihania ja edelleen rakastan niitä. En voi kiistää, etteikö koirilla olisi myös valtavasti positiivisia vaikutuksia ihmiseen. Jollekin koira voi olla paras ystävä, jonka ansiosta ei tunne itseään niin yksinäiseksi. Ja tietenkin oma lukunsa ovat erilaiset työkoirat, jotka muun muassa pelastavat ihmishenkiä. 

Silti nämä kaikki edellä mainitut negatiiviset puolet saavat minut pohtimaan, onko lemmikkikoiran omistaminen omalla kohdallani sittenkään sen arvoista. 

Melkein samanlaisen listan voisi kirjoittaa myös lapsista. Ja jos totta puhutaan, en aina ole niin varma, että lapsen hankkimisessa oli mitään järkeä näillä meidän perheen voimavaroilla ja olemattomalla tukiverkostolla. Toisaalta olen onneksi sopeutunut tähän elämään niin, etten poiskaan vaihtaisi. Mutta järjellä ajateltuna lapsikin oli aivan järjetön hanke. Ympäristön kannalta vielä tuhoisampi kuin koira.

Tätä kirjoittaessa aloin pohtimaan suomalaista idylliä: omakotitalo, farmariauto, koira ja kaksi lasta. Sehän on samalla luettelo elämänvalinnoista, joilla tehokkaasti korottaa hiilidioksidipäästöjään! 

Ympäristön näkökulmasta idylli pitäisi varmaankin olla: mahdollisimman pieni asunto, pyörä, ei lapsia, ei koiraa. Ehkä tulevat ympäristötietoisemmat sukupolvet alkavatkin haaveilemaan aivan eri asioista kuin edeltäjänsä. Päätös pitäytyä ilman koiraa tai muita lemmikkieläimiä voi olla kannanotto ympäristön puolesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3 v. neuvola meni aivan penkin alle – lapsi kieltäytyi Lene-testistä

Korvatulpat tehokäyttöön 3-vuotiaan jatkuvan huudon vuoksi

Elämän yksinkertaistaminen: elämäntapana minimalismi

Kaipaan aikaa ennen lasta: 7 asiaa, jotka silloin olivat toisin

Traumatisoituneet päätyvät hoitoalalle, eikä mikään voi heitä tältä virheeltä pelastaa?

31 työhakemusta takana – pitäisikö palata suosiolla hoitotyöhön?

Ennen suuritarpeista poikaani en osannut kuvitella kuinka nääntyneeksi ja yliajetuksi tulisin itseni tuntemaan

Vetkuttelin hormonikierukan asennusta: lopulta se oli yllättävän miellyttävä kokemus

Yöimetyksen lopetus 3-vuotiaana – vinkit, kokemuksia ja ajatuksia